Ontdek de onschatbare schoonheid van Thailand

Thailand 20

De Benjarong is de onschatbare bijdrage van Thailand aan Aziatisch aardewerk. Ooit het gewaardeerde bezit van koninklijke paleizen en Thais uit de hogere klasse, is het tegenwoordig de trots en perfectie van oud Thais vakmanschap.

Maar wat is de Benjarong precies en waarom bezit hij zulke magische kwaliteiten met pure schoonheid en sereniteit? Lees verder om de geschiedenis en het maken van dit oude meesterwerk te ontrafelen.

Geschiedenis van de Benjarong

Tijdens de vroege Ayutthaya-periode (1350 – 1767) maakten Thaise ambachtslieden een ietwat grof veelkleurig aardewerk dat tegenwoordig bekend staat als de Benjarong – een term die is gebaseerd op de Sanskrietwoorden panch, wat vijf betekent, en bel, wat kleuren betekent, en dus letterlijk verwijst naar de ‘vijfkleurig.’ De stijl van het schilderen van meerkleurig email op een witte porseleinen basis werd beïnvloed door de Chinese Ming-dynastie, en tegen de 17e eeuw werd de Benjarong een exclusief huishoudelijk bezit van heersers en hoge adel – wat een periode markeerde waarin er werden hoogwaardige Benjarongs met unieke Thaise ontwerpen geproduceerd.

Gekleurd email dat over het glazuur werd toegevoegd, werd op een dalende temperatuurschaal met het oppervlak versmolten. De Benjarongs waren ook versierd met wervelende vlamachtige motieven en thepanoms in Thaise stijl, of hemelse wezens. Deze werden exclusief voor het koninklijk huis gemaakt als gebruiksvoorwerpen, zoals rijstschalen, stamborden en afgedekte waterkruiken. Kort daarna brachten ambachtslieden 12 of 18 karaats goud aan op Benjarongs om hun uiterlijk te verbeteren.

The Making of een Benjarong

Het maken van de Benjarong is een lang en moeizaam proces dat veel geduld en volledige toewijding vereist. Een langdurige warmtebehandeling is vereist nadat het object is gemaakt en nogmaals nadat het met de hand is beschilderd. Het droogproces van de handschildering kan niet worden versneld door een ventilator of blazer te gebruiken, omdat hierdoor de kleuren niet versmelten met het keramiek.

Het proces:

  1. de keramische aardewerk is met de hand gemaakt in de gewenste specifieke maat en vorm.
  2. het keramische serviesgoed wordt meer dan 6-7 uur verwarmd op meer dan 500 graden.
  3. Een paar uur wordt besteed aan het polijsten van het gebakken keramiek om het oppervlak glad te maken.
  4. een dunne laag glazuur wordt aangebracht op het gladde keramische serviesgoed.
  5. Het keramische serviesgoed wordt nogmaals verwarmd om het een geglazuurd en gepolijst oppervlak te geven.
  6. Een vakman schildert vervolgens enkele ontwerpen met de hand op het gepolijste keramische aardewerk.
  7. Elke kleur moet volledig worden gedroogd om een ​​nieuwe kleur aan te brengen, dit kan uren tot dagen duren.
  8. Laat de voltooide handschildering op het keramiek nog 6 uur drogen.
  9. Het beschilderde keramiek wordt nogmaals 5-6 uur verwarmd op meer dan 500 graden, omdat dit ervoor zorgt dat de kleuren versmelten tot de Benjarong.

De Benjarong is tegenwoordig een van de meest populaire soorten keramiek in Thailand. Bekend als de meest voortreffelijke vanwege zijn handgeschilderde ontwerpen, is het geen wonder dat deze meesterwerken exclusief worden geproduceerd door alleen de meest getalenteerde en zeer bekwame Thaise ambachtslieden.